Besökare

torsdag 26 april 2012

Framgångsrik - Har du vad som krävs?

Idag har jag ägnat hela dagen på den stora entreprenörsmässan och jag måste erkänna att jag imponeras nördigt mycket av allt intiativtagande som faktiskt existerar i vår lilla kommun. Och ni ska veta att staden behöver det, kanske mer än någon annan stad i hela Sverige.

I siffror kan behovet av positiv förändring belysas genom att antalet förvärvsarbetare här ligger på 39,8% (2009) av befolkningen, jämfört med rikssnittet på 44,5% (2009). Lite andra mindre uppmuntrande siffor från samma år visar exempelvis att 11,3% av stadens befolkning har aktivitets- och/eller sjukersättning, jämfört med rikssnittet på 6,2%. Som ni förstår; vår stad är illa infekterad, men vi är många som hjälps åt för att försöka förändra statistiken och den negativa mentaliteten här.
Söderhamns kännetecken i bakgrunden, Oscarsborg. Sommaren 2010.

I måndags när jag var på föreläsning, pratades det om att man inom EU hade tagit fram en europeiska referensram för åtta nyckelkompetenser, som bidrar till ett framgångsrikt liv. De snabba förändringarna i vår globala omvärld gör att vi ständigt måste förkovra oss för att behålla konkurrenskraften och de åtta myckelkompetenserna är:

1. Kommunikation på modersmålet.
2. Kommunikation på främmande språk.
3. Matematiskt kunnande och grundläggande vetenskaplig och teknisk kompetens.
4. Digital kompentens.
5. Lära att lära.
6. Social och medborgerlig kompetens.
7. Initiativförmåga och företagaranda.
8.Kulturell medvetenhet och kulturella uttrycksformer.

Så nu är det bara att gå till sig själv och fundera över sina möjligheter att lyckas på arbetsmarknaden i vårt kunskapsbaserade samhälle (enligt Europeiska kommissionen).

Något att reflektera över, inte bara för människor bosatta i Söderhamn.


Love,
Carro

2 kommentarer:

  1. Låter som föreläsningen och mässan var riktigt intressanta! Helt klart mycket som tåls att tänka på!

    Hoppas ni får en fin helg nu! Kram

    SvaraRadera
  2. Du är klok som en bok! Ha det gott! Jag åker iväg en sväng till Indien! Vi ses!

    SvaraRadera