Besökare

tisdag 25 februari 2014

Förkylning, Diet och Träning

 
När kan jag träna efter en förkylning?
Ja, det är en fråga som ofta dyker upp. I tidningar, bloggar och framför allt i min Inkorg. Det finns inte alltid bara ett täckande svar på den frågan, men jag tänkte ta mig själv som ett bra exempel: 

I lördags eftermiddag kände jag att det började klia lite i halsen när Älskling och lillstjärnan hämtade mig på gymmet. På kvällen eskalerade det i rejäl halsont och rinnande näsa. På söndag morgon hade jag så ont i halsen att jag helst undvek att prata överhuvudtaget. Vid halsont gäller alltid träningsförbud. Alltid. Jag bestämde mig direkt för att höja kaloriintaget under hela söndagen, trots att det då var knappt 5 veckor kvar till tävling. Jag sov väldigt mycket; la mig tidigt på kvällarna och fick till några extra timmar på dagen. På måndag morgon kände jag mig mycket piggare, men valde att avstå helt från träningen även då, men däremot gå tillbaka till den strikta dieten.

I morse kollade jag vilopulsen och den var helt normal. Är vilopulsen förhöjd ska man vara ytterst försiktig med träningen och gärna avvakta ytterligare en dag. Jag bestämde mig i alla fall för att testa crosstrainern i morse, men körde bara på halva motståndet istället för All In som jag brukar. Hade kroppen inte gillat träningen, hade pulsen stuckit iväg, men den höll sig stabil. Under förmiddagen kände jag mig fortsatt pigg i kroppen och kunde därför köra ett riktigt bra benpass på eftermiddagen, följt av lite cykling som avrundning. Höjning av näringsintaget, mycket sömn och 2 dagars helvila gjorde mig alltså frisk.

Jag låter alltså främst vilopuls och arbetspuls avgöra när kroppen är redo för träning igen. Självklart går jag inte och tränar om mitt allmäntillstånd känns svajigt, men då mitt allmäntillstånd har varit försämrat, har det alltid gett utslag på pulsen. Det handlar självklart om kunskap, men främst om erfarenhet och det har jag samlat på mig under många år som träningstokig tjej. 

Summa kardemumma (gaaalet sugen på bullar blev jag nu *suck*) så är det otroligt viktigt att lyssna på kroppen
Säg inte det som en klyscha, utan säg det, mena det och lev därefter....

Love,
Carro 

1 kommentar:

  1. Lyssna på kroppen skulle nog många helt klart kunna bli bättre på.
    Hoppas du får hålla dig frisk till tävlingen nu!
    Kram

    SvaraRadera