Besökare

onsdag 8 oktober 2014

Ungdomar & Hälsa

Idag hade vi friluftsdag och jag ansvarade då för ett gäng ungdomar som valt gymträning som sin dagsaktivitet. Vi körde igång halv tio och vid halv tolv fick vi nästan dra ut ungdomarna från gymmet. Det värmde verkligen en hälsocoachs hjärta att se ungdomarna träna med stora leenden på läpparna och inte en enda gång frågade någon "Kan man inte få sluta nu". Inte en enda gång...

I ett samhälle där olika teknikprylar för länge sedan har konkurrerat ut det spontana idrottandet bland barn och ungdomar, är det viktigt att det börjar att läggas mer fokus just på ämnet "Ungdomar & Hälsa". Det är också med hälsosamt leverne, som det är med så mycket annat: 

"Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör". 

Därför är det alltså viktigt att vi vuxna och framför allt vi föräldrar, agerar som hälsosamma förebilder. 
Man kan inte säga åt sin tonåring att sluta fippla med mobilen hela kvällarna, om man själv sitter fastklistrad vid den. Man kan inte kommentera att de borde vara ute och leka efter skolan, om man själv parkerar på soffan varje dag man kommer hem från jobbet. Man kanske helt enkelt måste planera in aktiviteter tillsammans, för att få in ungdomarna på en mer hälsosam bana. Åka till badhuset och simma några längder innan det är "fritt bad", hyra en badmintonplan eller varför inte ägna sig åt något aktivt Wii-spel? 

Att ta en promenad några gånger i veckan är inte alls dumt. Då får man kondition, frisk luft och samtidigt riktigt schysst kvalitetstid då man kan prata om hur det går i skolan, kompisar, kärlek och framtidsplaner. Till en början strejkar nog ungdomarna, men jag är säker att de flesta innerst inne uppskattar att föräldrarna aktivt visar att de vill tillbringa tid med sina barn. Visar att de genuint bryr sig, inte bara tjatar. 

Ungdomars kroppar är, precis som vuxnas kroppar, anpassade till rörelse. De är inte alls konstruerade att sitta stilla bakom en skolbänk hela dagarna och därför behöver de aktivitet på eftermiddagarna innan det är dags att sova. Precis på samma sätt som att vuxna med stillasittande arbeten också behöver röra på sig på fritiden.

Ungdomarna behöver mycket sömn och för att orka fokusera i skolan behöver de en stadig frukost. Precis som att vuxna också behöver god sömn och energi för att komma pigg och redo att deala med vardagens alla utmaningar. 

Just det där att göra saker tillsammans i familjen är ovärderligt. Det kan vara allt från diverse aktiviteter till vanlig läxläsning. Föräldrarna behöver varken vara experter på hälsa eller läxorna, men bara det faktum att man tar sig tid att göra både roliga och mindre roliga saker tillsammans gör verkligen skillnad. 


Love,
Carro 

Bilderna tagna från google1 kommentar:

  1. Jag känner mig stolt när tonåringen säger "-Jag vill också träna med er, ni verkar ha så roligt!" och hoppar på simkursen med stor entusiasm (sen är det en annan femma att skitungen just nu är några hundradelar snabbare än sin mor). Snart ska hon med ut i skogen också :)

    SvaraRadera