Besökare

lördag 5 oktober 2013

Barnfetma

Det händer inte särskilt ofta att jag lägger mig i samhällsdebatter här på bloggen, men idag är det dags för mig att framföra några åsikter kring ett aktuellt ämne:
Barnfetma
Jag förstår att det finns statistik som pekar på ditt och annan statistik som pekar på datt, men enligt min mening så ligger ett väldigt stort ansvar på föräldrarna.

Märker man exempelvis att ens barn går upp väldigt mycket i vikt, kan man med relativt enkla medel reagera för att motverka detta. Det lättaste är att korrigera kosten. Godis kan man exempelvis begränsa till helgerna. Man kan minska på andra onyttigheter, som exempelvis korv, och istället äta mer sallad. Istället för att ge möjlighet till att dra i sig en halv limpa med smör och ost efter skolan, kan man förespråka gröt som ger en mer långsiktigt mättnad och energi.
 
Förutom att korrigera kosten, är motion självklart väldigt viktigt. Jag menar absolut inte att man ska tvinga på barnet joggingskor och säga åt dem att springa. Man behöver inte heller vara medlem i någon dyr idrottsförening. Jag pratar om gammal hederlig vardagsmotion som barn får av att vara ute och leka. Det vill säga motsatsen till att sitta inne. Framför datorn. Det, om något, är ett ansvar som ligger hos föräldrarna och självklart måste vi agera som bra förebilder.
 
Love,
Carro
 
 

2 kommentarer:

  1. Mors,,Ja visst är det gott med en fruktig sallad...Jag har en princip gentemot mina barnbarn,jag köper aldrig godis till dem,(möjligen glass någon gång).Godis får föräldrarna köpa,(lördagsgodis)..Det funkar jättebra,även när dom är hos mig..Haé Kram.

    SvaraRadera
  2. håller helt med dig här. tyvärr är det så lätt för vissa föräldrar att ge sina barn sådant som inte är bra. jag är jättenoga med charlie redan nu. t. ex så får hon inga fruktdrycker, hon ska lära sig dricka vatten. och det kommer bli ännu mer noggrant när hon blir äldre allt eftersom. tycker detta är ett jätteviktig ämne att ta upp!

    SvaraRadera